Τα 3 είδη φωτισμού που χρειάζεται κάθε δωμάτιο

Ο Oscar de la Renta το είπε καλύτερα από όλους: «Το πιο σημαντικό πράγμα; Τέλειος φωτισμός για πάντα!» Τις μέρες του χειμώνα που αφήνουμε σιγά σιγά πίσω μας αυτές οι λέξεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο νόημα.Παρόλο που αυτές οι μέρες περνούν και η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και πάλι, ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακός και σαγηνευτικός. Για να πετύχετε όμως κάτι τέτοιο το σίγουρο είναι ότι ένα και μόνο φωτιστικό δεν αρκεί!!!

 

Ο Michael Murphy, διάσημος διακοσμητής εσωτερικών χώρων, υποστηρίζει πως όλα είναι θέμα σωστής ισορροπίας 3 –must have- τύπων φωτισμού.

 

1) Φωτισμός Περιβάλλοντος Χώρου – Ambient Lighting

2) Φωτισμός Εργασίας – Task Lighting

3) Φωτισμός Έμφασης – Accent Lighting

 

 

Φωτισμός Περιβάλλοντος Χώρου-Ambient Lighting

 

Μιλώντας για φωτισμό περιβάλλοντος χώρου, το μυαλό πρέπει να πηγαίνει σε πηγές φωτισμού που παρέχουν συνολικό φωτισμό σε ένα δωμάτιο όπως είναι οι Πολυέλαιοι, ο κρυφός φωτισμός και οι απλίκες.

 

Συνδυάζοντας τα Dimmers στο φωτισμό περιβάλλοντος χώρου, μπορείς να δώσεις στο ίδιο χώρο πολλαπλές ταυτότητες. Για παράδειγμα όταν δειπνείς με την οικογένεια και φίλους σου μπορείς να έχεις δυνατό φωτισμό δίνοντας μια ζωηρότητα και μια ενέργεια στο χώρο, ενώ από την άλλη χαμηλώνοντας το φωτισμό μπορείς να οργανώσεις ένα πιο ρομαντικό δείπνο για 2.

 

Φωτισμός Εργασίας-Task Lighting

 

Ο Φωτισμός Εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός όταν εκτελείς συγκεκριμένες εργασίες όπως είναι, το μαγείρεμα, το διάβασμα ή η προετοιμασία στο μπάνιο.

 

Στην κουζίνα χρησιμοποίησε φωτιστικό οροφής και φωτιστικό κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας για να φωτίσεις τις επιφάνειες στις οποίες προετοιμάζεις το φαγητό. Στυλάτα επιτραπέζια και φωτιστικά δαπέδου, δημιουργούν ένα τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού εργασίας σε σαλόνι και δωμάτια.

 

Στο μπάνιο χρησιμοποίησε ζευγάρια από απλίκες και ράγες φωτισμού ενώ αν θες να υιοθετήσεις ένα πιο μοντέρνο στυλ ένα φωτιστικό οροφής κρίνεται απαραίτητο.

 

Φωτισμός Έμφασης-Accent Lighting

 

Ο Michael Murphy προτείνει το φωτισμό έμφασης όταν πρόκειται να τονίσεις συγκεκριμένα αντικείμενα που έχουν να κάνουν κυρίως με πίνακες, γλυπτά, βιβλιοθήκες ενώ μπορείς επίσης να τον χρησιμοποιήσεις για να φωτίσεις έναν ανάγλυφο τοίχο ή και άλλα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

2 thoughts on “Τα 3 είδη φωτισμού που χρειάζεται κάθε δωμάτιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *